АПАТИНЦИ НАЈБОЉИ КУВАРИ НА „СОМБОРСКОМ КОТЛИЋУ“: БАРАЋУ ПРВО, АЈДУКУ ДРУГО МЕСТО!

Објављено: 22.06.2020.

 

На традиционалном, 23. „Сомборском котлићу“, одржаном у суботу, најбоље рибље паприкаше скувала су двојица Апатинаца. Прво место освојио је Жељко Бараћ, друго је припало Данијелу Ајдуку, док је трећи био Урош Момчиловић из Сомбора.

-И овај паприкаш сам кувао на исти начин као и пре шест година, када сам први пут победио на овом истом такмичењу. Имали смо дилему да ли да кувам у котлићу у коме сам кувао кад сам први пут победио на „Апатинским рибарским вечерима“ или у бакарном, који сам тада добио на поклон за освојено прво место. Кућни жири је пресудио да то буде бакарни, јер је он типичан, апатински и, ево, показало се као добра одлука, уз осмех нам објашњава победник Бараћ, који је, осим по умећу припремања рибљег и свих других паприкаша (пачјих, од дивљачи, гулаша...), познат и као власник Аутооптичке и вулканизерске радње „Жељко“ у Апатину.

За конкуренцију каже да је била веома јака. Кувало се око 250 котлића, од којих је око 50 било такмичарских, а које су припремали врхунски кувари из Војводине, Барање, Славоније...

ПОКЛОН СУПРУЗИ ЗА 30 ГОДИНА БРАКА

-Ово ми је друга победа на „Сомборском котлићу“ и то у веома озбиљној конкуренцији одличних кувара из свих крајева, познатих по рибљем паприкашу. Ово је уједно и мој поклон супрузи Лидији за 30 година брака. Она је, највише од свих нас, била убеђена да ћу однети победу, чак је понела и шампањац да прославимо, додаје Жељко и похваљује Туристичку организацију Сомбора на доброј организацији такмичења и вредним наградама које су обезбедили за победника.

На питање у чему је тајна победничког паприкаша, за који је освајао више првих, других и трећих места, одговара нам да је његов рецепт одавно познат и да га је писала његова супруга.
-Рецепт не кријем, чак га и јавно делим, али рутину не могу, додаје кратко најбољи кувар рибљег паприкаша на овогодишњем „Сомборском котлићу“ и, уз осмех, додаје да су прва два места на овом такмичењу још један доказ да се најбољи рибљи паприкаш спрема у Апатину.

-За то имамо и најбоље предиспозиције – Дунав и гене, додао је Бараћ и поделио са нашим читаоцима рецепт по коме он спрема рибљи паприкаш.

РЕЦЕПТ

САСТОЈЦИ:
- 2,5 кг очићеног шарана (по жељи до 200г ,штуке,сома,мрене,);
- 300г црног ситно сецканог лука;
- 2 супене кашике слатке млевене паприке,
- 1 кафена кашика љуте млевене паприке;
- 1,5 дцл куваног парадајза;
- 2 кашике соли;
- 2-3 сушене паприке-фефероне

Потребно време за припрему и кување је 2 сата

НАЧИН ПРИПРЕМАЊА:

Очишћену и исечену рибу посолити и оставити да одстоји најмање 1 сат. За то време очистити и што ситније исећи црни лук и додати га риби, а одмах се могу убацити и целе фефероне. У котлић додати 3,5 л хладне воде и приступити кувању. Када паприкаш прокључа, додати млевену паприку и строго водити рачуна да пена, која се створила при кувању, не искипи из котлића. Састојци у котлићу се никада не мешају, него се сваки пут котлић заротира, да чорба не би изашла.

Пет минута након почетка кувања, додавати кувани парадајз постепено. Паприкаш мора константно да кључа око 35 минута без престанка. Рибљу млеч или икру додати 10 минута пред крај кувања паприкаша.

Да би паприкаш био што укуснији, најбоље га је кувати у котлићу на отвореној ватри, коју даје вишегодишње суво дрво црвене врбе.

Паприкаш служити топао, са домаћим резанцима.

Ј.Миљуш