ПОНОСНИ НА ПИВАРСКУ ТРАДИЦИЈУ ДУГУ ВИШЕ ОД ДВА И ПО ВЕКА

Објављено: 04.10.2019.

 

Када су пре тачно 263 године радници у „Царској пивари“ у Апатину, како се тада звала, наздравили првим златним напитком који су произвели, нису ни могли да замисле да су управо тим чином „подизања чаша“ наздравили почетку успешне производње пива која траје и данас.

Апатинска пивара је најстарија активна пивара у региону. Генерације Апатинаца, које су свој радни век провели у пивари, уложиле су много пиварског знања, искуства и умећа које су непрекидно усавршавали. Са великом поносом наглашава се, да данас у пивари ради велики број младих људи који примењујући савремене стандарде у производњи успешно настављају и унапређују ту традицију.

Интересантан је податак да се данас само у току једног дана у Апатинској пивари произведе 15.000 хектолитара пива, што је у другој половини 19. века била укупна годишња производња.

Прави поштоваоци пива уживају у његовом укусу, знају суптилне разлике између свежег, квалитетног пива и оног које нема све жељене карактеристике. За све оне који воле пиво, а не поседују информације представљамо вам основне трикове за препознавање квалитетног пива који вам могу бити од користи.

1. Постојана пена – добро пиво
Пена није само визуелни пратилац пива, већ је и важан показатељ квалитета пива. Ако је пиво добро, пена не сме нагло да опадне након сипања у чашу, већ да се постепено спушта, остављајући чипкасте трагове на чаши. Пена служи као „кров“ на кригли пива, који спречава да мириси који потичу из пива испаре из кригле, као и да се спољни мириси мешају са пивом. Поред тога, пена дуже чува пиво хладним и њој се задржавају укуси карактеристични за пиво – горчина, али и пивска слаткоћа која потиче од јечменог слада. Зато, запамтите: добро пиво мора да има и добру пену.

2. Баланс укуса и мириса
Укус, мирис и свежина пива морају бити у хармонији и приликом производње пива треба успоставити равнотежу између ових главних особина пива. Овај баланс се може нарушити под утицајем температуре, светлости, оксидације и осталих физичких и хемијских утицаја. На пример, уколико се не конзумира одмах, пиво треба чувати на тамном месту, јер светлост, односно сунчеви зраци, подстичу одређене природне процесе у пиву који му дају врло лош укус, који се често назива и „светлосни укус“. Идеално је чувати пиво на тамном месту које има константну температуру, која не прелази 10–15°Ц. Ефикасну заштиту од сунчеве светлости представљају и боце наранџастосмеђе боје које најбоље апсорбују штетне сунчеве зраке и тако штите пиво да не промени свој оригинални укус. Мирис пива мора бити чист и својствен за одређен тип пива, без страних примеса, што се постиже поштовањем стандарда производње, чувања и сервирања пива.

3. Пуноћа укуса – важна особина пива
Пиво треба да има пун укус, који долази од богатства састојака, а пре свега од јечменог слада. Пиво не сме да буде „празно“, као вода, већ мора да има снагу и горчину. Јечмени слад одређује укус, боју и пуноћу пива, а хмељ му даје препознатљиву горчину, чиме се постиже савршени баланс састојака и добија врхунски квалитет пива.Када је у питању Јелен пиво, једно од најпознатијих лагер пива у Србији, јечмени слад се комбинује са три врсте хмеља, од чега настаје баланс састојака који Јелену даје заокружен укус и препознатљиву, пријатну горчину, као и благу газираност.

4. Пиво треба чувати од оксидације
Што мање контаката пива са ваздухом важно је и процесу производње и у процесу паковања. Утицај кисеоника на пиво се одражава тако што пиво оксидује, стари и деградира се његов укус односно мењају се сензорне карактеристике пива. У свакодневној пракси то значи да пиво не треба дуго држати отвореним. За то је право решење систем Оxyген Сцавенгер, односно специјални Оxyлинер чеп. Овај систем користе многи светски пивски брендови, а од домаћих брендова управо се на паковањима Јелен пива у стаклу примењује овај систем. Он функционише тако што се активира након пастеризације и апсорбује кисеоник из међупростора, као и кисеоник који жели да продре кроз затварач боце.

5. Температура пива може да маскира квалитет
Пиво не треба да се служи превише хладно да се не би маскирали његови укуси и ароме. Чувени продајни трик многих барова су залеђене чаше. Уколико се користи залеђена чаша, пиво ће деловати освежавајуће, али ће изгубити богату арому, мирис и укус.
Свака врста пива има своју препоручену температуру конзумације, која је 6–9 °Ц за лагер пива, 7–11 °Ц за ејл пива, па чак и око 13 °Ц за тамна пива. Љубитељи Јелен пива знају да је њега идеално служити на температури од 3 до 5 °Ц, а конзумирати на температури од 6–9 °Ц како би задржало пун укус и своју препознатљиву горчину.

Редакција